ΣΥΝΤΟΜΗ ΞΕΝΑΓΗΣΗ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Στην Αρκαδία, στην ορεινή Γορτυνία, μια περιοχή με μακρά και σημαντική παράδοση στην πνευματική και εκπαιδευτική ιστορία του νεότερου Ελληνισμού λειτουργεί από το 2019 το Μουσείο Δημοτικής Εκπαίδευσης στο Ψάρι Τρικολώνων.
Για την ανάπτυξη του μουσείου αξιοποιούνται οι χώροι του παλαιού πέτρινου Δημοτικού Σχολείου που ανακαινίσθηκε πλήρως, το οποίο λειτούργησε ως μονοθέσιο σχολείο από το 1932 έως το 1987, χρονιά που έκλεισε οριστικά, και ενός νεόδμητου μουσειακού χώρου που κτίσθηκε το 2000 σε επαφή με το παλαιό σχολείο.
Στον χώρο του παλαιού Δημοτικού σχολείου (60 τ.μ.) αναπαρίσταται η αίθουσα διδασκαλίας με όλο τον εξοπλισμό και το εποπτικό υλικό, όπως αυτή είχε παραμείνει μετά το οριστικό κλείσιμο του σχολείου. Ο χώρος του δωματίου γραφείου δασκάλου περιλαμβάνει προσωπικά αντικείμενα αλλά και το αρχείο του Δημοτικού Σχολείου, καθώς και εποπτικό διδακτικό υλικό.
Στο νέο κτήριο (συνολικής έκτασης 250 τ.μ.) αναπτύσσεται η ιστορία της δημοτικής εκπαίδευσης από την ίδρυση του Νεοελληνικού κράτους έως τη δεκαετία του 1980 περίπου σε 10 εκθεσιακές ενότητες:
- Ιστορική εισαγωγή
- Σχολικός χώρος
- Σχολικός χρόνος
- Σχολικός εξοπλισμός
- Εκπαιδευτικοί
- Διατροφή και Υγεία
- Μαθητικός περιοδικός τύπος
- Σχολείο, εκκλησία και πολιτική
- Παιχνίδια και αθλοπαιδιές
- Σχολείο και τοπική κοινωνία
Στους ανακαινισμένους και νεόδμητους χώρους παρουσιάζεται αυθεντικό εκθεσιακό υλικό όπως σχολικά αντικείμενα, εποπτικό διδακτικό υλικό, φωτογραφίες, σχέδια, κείμενα καθώς και σύγχρονα οπτικό-ακουστικά μέσα. Το πληροφοριακό υλικό συμπληρώνουν tablets που αντιστοιχούν στις παραπάνω ενότητες, καθώς και βίντεο με συνεντεύξεις παλαιών μαθητών και δασκάλων της περιοχής.
Πραγματώνεται έτσι ένα συγκλονιστικό ταξίδι στο χρόνο της πρώτης εκπαιδευτικής ηλικίας που θα προσφέρει γνώση στους νεότερους, συγκίνηση και νοσταλγία στους μεγαλύτερους.
Στο μουσειακό συγκρότημα περιλαμβάνεται παλαιοβιβλιοπωλείο, αίθουσα εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και κυλικείο. Υπάρχουν επίσης εξωτερικοί χώροι με αυλή και κήπο. Το Μουσείο γειτνιάζει με το συγκρότημα της Αρκαδιανής όπου πραγματώνεται ένα γευστικό ταξίδι παραδοσιακών τοπικών προϊόντων και εδεσμάτων.
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΑΙ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ
Το έργο εντάχθηκε στο πρόγραμμα του Δήμου Γορτυνίας και επιχορηγήθηκε από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Έργου «Αιγέας» ΑΜΚΕ των Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου.